Op verscheidene plaatsen staat een sculptuur geïntegreerd in de openbare ruimte.

De beeltenis van elk sculptuur is een weldoordachte  en afgestemde symbiose met de omgeving.

Elk werk is een realisatie die ofwel via opdracht of een uitgeschreven wedstrijd werd aangekocht.

Brecht, gemeentehuis
Brecht maquette

Gemeentepark 1, 2960 Brecht (Antwerpen)

‘CONNECTED PEOPLE’, Brecht (Antwerpen)
2024

IN PROGRESS !
Volg het productieproces bij ‘Meer beeldmateriaal’.

‘Connected people’ toont twee naar elkaar gerichte figuren, waartussen een ‘momentum’ van ontmoeting en verbondenheid zindert. Een ‘still’ van menselijk contact.

De plaatsing en inhuldiging is voorzien in het najaar 2024.
Meer info volgt.

De bezoeker wordt bij het lezen van dit kunstwerk uitgedaagd om vanuit innerlijke impressie, in vraag te stellen wàt er aan het issue ‘ontmoeting’ kan voorafgegaan zijn of nog kan komen. Elkeen zal op een eigen manier een invulling geven en ontdekken dat verbondenheid een universele waarde is waar ieder van ons naar op zoek is.

NAÏADE, Oud-Heverlee

‘NAÏADE’, Oud-Heverlee (Vl-Brabant)
2024

Kunst-dam selecteerde mijn beeld NAÏADE dat geplaatst is op de dam tussen de Molenvijver en  de Huisvijver in Oud-Heverlee.

Het kunstwerk NAÏADE werd ingehuldigd op 15 augustus 2024.

De Naïade is in de griekse mythologie een godin die geassocieerd wordt met de schoonheid en de levenskracht van het water. Dit beeld brengt een beschermende boodschap. Een sculptuur die met zorg en bescherming over het water en haar omgeving waakt.
De vele blauwtinten symboliseren de vele schakeringen die het water kan hebben door de speling van het licht, terwijl de golvende bewegingslijnen een gevoel van dynamiek en leven geven, net als in de natuur.

 

Begraafplaats Vilvoorde (Machelen)

‘ANGELS NEVER DIE’, Machelen (Vl. Brabant)
2022

Beluister het interview van Gilbert Putteman (curator) bij Radio Moetoen.

De gemeentelijke begraafplaats van Machelen werd heringericht en daar werd ook kunst bij geïntegreerd, want kunst verbindt.

Een begraafplaats is de laatste rustplaats geworden van mensen met diverse levensbeschouwingen en diverse culturele achtergronden.  Het beeld staat symbool voor lijden en sterven met een universele zeggingskracht voor iedereen die rouwt en een uitweg van troost zoekt.
De beeltenis verwijst naar hoop en licht.

Oude Sint-Martinuspastorij, Berckhovenstraat 11, 2390  Westmalle (Antwerpen)

‘GEDRAGEN’, Westmalle (Antwerpen)
2021

In de tuin van de Sint-Martinuspastorij staat het beeld ‘Gedragen’.
De tactiele dichtheid en intensiteit tussen beide figuren versterkt het gevoel van verbondenheid,. Met hun ingetogen houding ontluiken ze rust, nederigheid en intimiteit.
Hun blikken zijn naar elkaar gericht alsof de een de ander woorden van troost influistert. 

Wanneer je de troostplek bezoekt word je aangezogen door hun stille aanwezigheid. Het biedt troost en zalft de ziel met hoop.

Site De Molenkouter, Dreefstraat 11/A, 9260 Wichelen (Oost-Vl)

‘THE SPIRIT OF LIFE’, Wichelen (Oost-Vl)
2021

Het monumentale beeld ‘THE SPIRIT OF LIFE’  straalt positivisme en veerkracht uit en staat centraal aan de ingang van het zorgcentrum.
De site Molenkouter is gelegen in de Dreefstraat 11/A, 9200 Wichelen, nabij de Schelde en het natuurgebied Bergenmeersen. 

https://embed.deburen.tv/tvoost/JbsJ3t9DFuWw/

Gemeentehuis Machelen, Woluwestraat 1, 1830  Machelen (Vlaams Brabant)

‘GEBOGEN DIALOOG’, Machelen (Vl. Brabant)
2017

beluister het interview van Gilbert Putteman (curator) bij Radio Moetoen.

In de tuin van het gemeentehuis van Machelen prijkt het kunstwerk ‘Gebogen dialoog’ van de Zottegemse kunstenares Hilde Van de Walle. Het werk was te zien tussen andere mooie beeldhouwwerken in de tuin van het kasteel Beaulieu tijdens de kunsttentoonstelling Beaulieu 2017, curator Gilbert Putteman.

Volgens het gemeentebestuur beeldt het werk goed uit waar Machelen voor staat en dat is een open dialoog tussen het bestuur, de administratie en de inwoners van de gemeente.

Zorgcentrum De Vleugels, Stokstraat 1, 8650 Klerken (West-Vlaanderen)

‘De Tandem’, Houthulst
2011

De beelden ‘DE TANDEM’ verwijzen naar een geschakelde samenwerking tussen mensen. 

Begin mei 2011 nam VZW Zorgcentrum Maria ter Engelen, nu De Vleugels, de nieuwe woonentiteit ‘De Tandem’ in gebruik, een koppelwoning voor 12 bewoners in de Moeder Elisabethstraat te Klerken.

De beeldengroep voor de koppelwoning bestaat uit twee bronzen sculpturen waarvan elk beeld met een cirkel verwerkt is en op die manier symbolisch verwijst naar de wielen van een tandem én het elkaar in beweging zetten. De beelden zijn bewust afgestemd op de doelgroep en bevatten zintuiglijke prikkels zoals geluid, beweging en tactiele aspecten. Op die manier zijn ze niet alleen bedoeld voor de bewoners van de koppelwoning ‘De Tandem’ maar ook voor alle bewoners van De Vleugels.

publieke werken Op uitkijk

Arteveldehogeschool campus Kattenberg, Gent

‘TER NAGEDACHTENIS’, Arteveldehogeschool, Gent
2009

Ter nagedachtenis van de overleden studenten van de Arteveldehogeschool werd een kunstwerk geplaatst op de binnenplaats, campus Kattenberg.

Het is een bronzen beeldje op de voorgrond met achter het beeld een levensgroot gezandstraalde reflectie van het sculptuur.

publieke werken Op uitkijk

Domein Zorggroep Noord-Limburg, Auxiliatrixweg 35, 5915 PN Venlo (Nederland)

‘GEKADERD’, Venlo (Nederland)
2007

De beelden ‘GEKADERD’ belichamen het aspect dialoog. In de tuinen van het Auxiliatrixpark in Venlo werd er gedurende enkele jaren een ruime collectie beelden aangekocht. Die beelden kunnen het gehele jaar door worden bezocht. De twee bronzen beelden ‘Gekaderd’, die tegenover de ingang van het zorgcentrum in het park staan, behoren tot de vaste collectie van het Auxiliatrixpark.

publieke werken Op uitkijk

Rotonde Steenweg/Stationsstraat/N452 aan de kerk, Eke-Nazareth (Oost-Vlaanderen)

‘OP UITKIJK’, Eke-Nazareth
2006

Het beeld ‘OP UITKIJK’ stelt een universeel figuur voor die elke voorbijganger begroet. Het figuur vertrekt vanuit een bolvormige constructie waaruit drie rompen groeien. De drie hoofden staan dan ook verschillend gericht naar de passant die de rotonde nadert. Het beeld heeft geen vast standpunt, de ronde vorm van het sculptuur met de drie hoofden in verscheidene richtingen en de rotonde op zich, zorgt voor een all-round beleving.

Het monumentaal sculptuur ‘OP UITKIJK’ begroet en waakt over de inwoners van Eke. De strakke omkadering fungeert als een lineair passe-partout rond het massieve sculptuur en geeft het beeld een vaste plaats in de open ruimte.

publieke werken Op uitkijk

Servaas Vaesplein, Herk-de-Stad (Limburg)

‘INGETOGEN’, Herk-de-Stad
2005

Op initiatief van de commissie voor beeldende kunsten exposeerde Hilde Van de Walle in 2002 in het Cultuurcentrum De Markthallen. Deze expo was de aanleiding om later het bronzen beeld ‘Ingetogen’ aan te kopen.
Het beeld ‘INGETOGEN’ personifieert verstilling.

Het beeld is geplaatst op het Servatius Servaesplein achter het oude Rijkswachtgebouw op het Marktplein. Servatius Vaes leefde in de 17de eeuw als telg van een vooraanstaande Herkse burgemeestersfamilie. Servatius zelf leidde als abt gedurende een halve eeuw de abdij van Averbode. Dit beeld is voor het gemeentebestuur een eerbetoon aan het levenswerk van deze belangrijke Herkse persoonlijkheid.

’t Blauwhof, Kouterstraat, 9140 Steendorp (Oost-Vlaanderen)

‘KOPPEL UIT ÉÉN STUK’, Steendorp
2002

Het beeld ‘KOPPEL UIT ÉÉN STUK’ incarneert een symbiose van twee figuren die zodanig met elkaar verbonden zijn dat ze letterlijk en figuurlijk versmelten tot een affect van samenhorigheid. Een één geworden beeltenis die beklijft door zijn verstrengelde, samengebalde kracht en rustige uitstraling. Het beeld is opgenomen binnen het OCMW-gebouw.

publieke werken Op uitkijk

Vordensteyn complex, Vordensteinstraat 76, 2900 Schoten (Antwerpen)

‘STILLE BEWEGING’, Schoten
2000

Het beeld ‘STILLE BEWEGING’ symboliseert de continue balans tussen mensen die elkaar in beweging houden.

De kracht van het beeld bestaat uit de sterke communicatie tussen de twee figuren. Ze staan op een minimaal steunvlak, naar elkaar gericht in een wisselende houding van zittend naar staand, alsof ze samen in cadans bewegen op zoek naar evenwicht. Een pauzemoment na een move, om te bedenken wat voorafging en wat komen zal.

Het beeld ‘Stille beweging’ blijft een universeel gegeven, mensen die elkaar aanzetten en verroeren tot dialoog en communicatie